Boerenzuivel

Boerenzuivel onderscheid zich veelal door de productiemethode en dit proeft u! Boerenzuivel is herkenbaar doordat de naam van de producent (veelal een boerderijnaam) vermeld wordt op de verpakking.

Hieronder wordt kort de productiewijze van enkele producten vermeld. Voor alle producten die we maken geldt dat ze gemaakt worden van gepasteuriseerde melk.

 

Boter

Melk wordt aangezuurd met zuursel en blijft daarna circa 24 uren staan. Vervolgens wordt de melk gekarnd (ofwel heftig geroerd). Vetbolletjes in de melk worden een beetje stukgemaakt, waardoor ze niet meer drijven maar gaan samenklonteren. Is de melk lang genoeg gekarnd, dan zijn er allemaal klontjes boter waarneembaar in de melk.
Het vocht (karnemelk) wordt dan afgetapt. Om te voorkomen dat de boter een hele zure smaak houdt; wordt de boter gewassen met koud water. Dit wassen (ofwel uitspoelen van de karnemelk) gebeurt tweemaal. Vervolgens wordt de boter gekneed om het vocht er zoveel mogelijk uit te krijgen. Het laatste vocht wordt afgetapt, waarna de boter kan worden verpakt.

Karnemelk

Dit is een bijproduct van de boterbereiding. Karnemelk wordt afgetapt nadat boter is gekarnd (vandaar de naam karnemelk). Echte boerenkarnemelk bevat heel weinig vet (0,4%). De romige smaak van echte boerenkarnemelk wordt veroorzaakt door de zeer fijne verdeling van de beschermlaag van vetbolletjes (enzym wat fosfatide heet) door de karnemelk.
Botervorming is sterk afhankelijk van het voer wat koeien eten. De consistentie wisselt daarom een beetje door het seizoen heen. Krijgen de koeien bijvoorbeeld veel vers gras in de wei, dan zal de karnemelk wat eerder vocht afscheiden.

Yoghurt

Bij een melktemperatuur van circa 30 graden wordt een yoghurt (bacterie) cultuur toegevoegd. De melk wordt doorgeroerd en vervolgens circa 20 uur met rust gelaten. In deze tijd zetten de toegevoegde bacterien het aanwezige melksuiker om in melkzuur. Het specifieke yoghurt aroma wordt veroorzaakt door de gebruikte bacteriecultuur. De cultuur die we gebruiken zorgt voor een milde smakelijke yoghurt. We maken volle yoghurt en yoghurt met circa 1,5% vet.

 

Vla

Vla wordt gekookt door melk te koken met een vanille- of chocoladevlapoeder.

 

Melk

Melk wordt op ons bedrijf alleen gepasteuriseerd en daarna afgevuld in flessen. De melk wordt niet gehomogeniseerd waardoor de melk blijft opromen. Na een aantal dagen zie je de room terug als kleine vlokjes in de melk. Deze  verdwijnen door flink te schudden. Ook als je de melk opwarmt, lossen de roomvlokjes op. We maken zowel volle melk, als melk met circa 1,5% vet.

@nAanvang